Виїзд дитини за кордон без згоди батька (матері) дитини

Правила виїзду дитини за кордон у 2019 році. Законодавством України, зокрема п. 3 ст. 313 Цивільного кодексу, передбачено право дитини, яка досягла шістнадцяти років, на вільний самостійний виїзд за межі країни. Однак, незалежно від мети подорожі (лікування чи оздоровлення за кордоном, туристична екскурсія, поїздка до родичів тощо), діти до 16 років мають право на виїзд за кордон тільки за згодою батьків і в їх супроводі або разом з особами, які уповноважені батьками дитини.

Який порядок вивезення дитини за межі України?

Процедура вивезення дітей, які не досягли шістнадцяти років, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених ними, відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України, здійснюється за нотаріально посвідченим дозволом другого з батьків. Документ обов’язково повинен містити маршрут прямування і часові рамки запланованої поїздки.

Покинути Україну без згоди батька (матері) на виїзд дитини за кордон можна в таких випадках:

  • батько є іноземцем або особою без громадянства та відсутній у пункті пропуску
  • є підтверджена заборгованість по сплаті аліментів терміном більше чотирьох місяців
  • в закордонному паспорті матері або проїзному документі дитини є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України до іншої держави чи відмітка про взяття на постійний консульський облік (Постанова Кабінету Міністрів України від 19.10.2016 № 733)

Виїзд з дитиною за кордон на строк до 1 місяця

З 29 серпня 2019 року виїзд з дитиною за кордон на строк до 1 (одного) місяця можливий з тим із батьків, з яким постійно проживає дитина. При цьому обов’язковою умовою для перетину дитиною держкордону разом з матір’ю чи батьком є наявність рішення суду або органу опіки та піклування про постійне проживання дитини з мамою або татом відповідно.

Перед виїздом разом з дитиною мати або батько повинні обов’язково повідомити другого з батьків про вивезення дитини (за умови, що той не ухиляється від сплати аліментів і належним чином виконує свої батьківські обов’язки). Зазначені зміни в порядок виїзду дітей з України прийняті в рамках ініціативи Мін’юсту «Чужих дітей не буває».

Згода батька на вивезення дітей за кордон не потрібна при пред’явленні таких документів:

  • довідка про народження дитини, видана органом РАЦСу, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини 1 статті 135 Сімейного кодексу України
  • довідка про наявність боргу по аліментам, видана державним або приватним виконавцем
  • рішення суду про надання дозволу на вивезення дитини з України
  • судове рішення про визнання другого з батьків недієздатним
  • рішення суду про визнання батька безвісно відсутнім
  • судове рішення про позбавлення батьківських прав
  • свідоцтво про смерть другого з батьків

Як оформити довіреність на виїзд дитини за кордон?

Нотаріальна згода батьків на вивезення дітей за кордон є юридичним документом, що запобігає незаконному вивезенню (викраденню) дітей з України. Дозвіл батька (матері) на перетин дитиною кордону потрібен тільки громадянам України. Діти, які мають громадянство інших держав, виїжджають з України без пред’явлення довіреності.

Для оформлення довіреності (заяви) на вивезення дітей за кордон нотаріусу потрібно надати такі документи: оригінали паспортів батьків, їх ІПН та свідоцтво про народження дитини. При цьому, форма довіреності залежить від того, хто супроводжує дитину в подорожі. Якщо донька або син виїжджає з країни в супроводі близьких родичів (бабусі, дідуся, дядьки, тітки, брата, сестри), нотаріально завірений дозвіл на перетин дитиною кордону повинен надаватися і батьком, і матір’ю. При складанні нотаріально завіреної заяви на виїзд малолітньої (неповнолітньої) дитини з України обов’язково вказується інформація про особу, що супроводжує малюка (довіреність оформляється на її ім’я), країни подорожі (включаючи транзитні), а також цілі і терміни поїздки. Варто пам’ятати, що перетин кордону здійснюється виключно за оригіналом довіреності (згоди) на виїзд.

Який термін дії довіреності на вивезення дитини за кордон?

Строк довіреності на дитину для виїзду за рубіж прописується індивідуально, так як період її дії безпосередньо залежить від цілей подорожі. На законодавчому рівні передбачено оформлення батьківської згоди на кожну поїздку окремо, однак в деяких випадках (лікування, навчання, спілкування з родичами тощо) довіреність може бути оформлена на кілька поїздок. Вартість довіреності на виїзд дитини за кордон у 2019 році становить близько 200-250 гривень.

Чи може дитина їхати за кордон по ID-картці?

Громадяни України, які отримали внутрішній біометричний «АйДі» паспорт, можуть виїхати за кордон без оформлення закордонного паспорта тільки в обмежений перелік країн. Наприклад, поїхати з дитиною по ID-карті можна в Туреччину і Прибалтику — Латвію, Литву й Естонію (після підписання договору). Таким чином, виїзд дитини за кордон по «АйДі» картці істотно обмежений, а в переважну більшість країн ЄС — заборонений. Однак важливо знати, що за технічними характеристикамиукраїнський ID-паспорт у формі картки можна використовувати для того, щоб їхати за кордон без наявності біометричного закордонного паспорту.

Які документи потрібні для поїздки за кордон з дитиною?

Неповнолітні діти можуть перетинати межі України за допомогою закордонного паспорту, проїзного документу або за закордонним паспортом батьків (з внесеними даними про дитину). Слід зазначити, що Міграційна служба України припинила виготовлення проїзних документів для дітей, а також їх внесення в закордонні паспорти батька або матері. Дійсний проїзний документ дитини може використовуватися для виїзду за кордон до закінчення терміну дії, але не пізніше, ніж до 1 жовтня 2019 року.

Якщо ви маєте проблеми з виїздом закордон, звертайтеся за допомогою до адвоката Шестакова Вадима Івановича.

1 комментарий для “Виїзд дитини за кордон без згоди батька (матері) дитини

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Приветствую!Понравилась «Новость» - нажмите "Поделится" у себя на страничке!а также нажмите "Подписаться" ко мне в друзья :)

Новости на Email
YouTube
YouTube
Instagram
Позвонить адвокату