Які існують види покарань у кримінальному праві?

Що таке покарання?

Покарання є заходом примусу, що застосовується від імені держави за вироком суду до особи, визнаної винною у вчиненні злочину, і полягає в передбаченому законом обмеженні прав і свобод засудженого. Основною метою покарання є виправлення засуджених та запобігання вчиненню нових злочинів.

Які існують види покарань?

До осіб, визнаних винними у вчиненні злочину, судом можуть бути застосовані такі види покарань:

  1. штраф;
  2. позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу;
  3. позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю;
  4. громадські роботи;
  5. виправні роботи;
  6. службові обмеження для військовослужбовців;
  7. конфіскація майна;
  8. арешт;
  9. обмеження волі;
  10. тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців;
  11. позбавлення волі на певний строк;
  12. довічне позбавлення волі.

Що таке штраф?

Штраф — це грошове стягнення, що накладається судом у випадках і розмірі, встановлених в Особливій частині Кримінального кодексу України.

Розмір штрафу визначається судом залежно від тяжкості вчиненого злочину та з урахуванням майнового стану винного в межах від тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до п’ятдесяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, якщо статтями Особливої частини цього Кодексу не передбачено вищого розміру штрафу.

Що таке позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу?

Засуджена за тяжкий чи особливо тяжкий злочин особа, яка має військове, спеціальне звання, ранг, чин або кваліфікаційний клас, може бути позбавлена за вироком суду цього звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу.

Що таке позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю?

Позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю може бути призначене як основне покарання на строк від двох до п’яти років або як додаткове покарання на строк від одного до трьох років.

Що таке громадські роботи?

Громадські роботи полягають у виконанні засудженим у вільний від роботи чи навчання час безоплатних суспільно корисних робіт, вид яких визначають органи місцевого самоврядування.

На який час встановлюється покарання у вигляді громадських робіт?

Громадські роботи встановлюються на строк від шістдесяти до двохсот сорока годин і відбуваються не більш як чотири години на день.

Що таке виправні роботи?

Виправні роботи — вид адміністративного стягнення, який полягає у праці правопорушника за місцем роботи з певними відрахуваннями у дохід держави.

На який строк встановлюється покарання у вигляді виправних робіт?

Покарання у виді виправних робіт встановлюється на строк від шести місяців до двох років і відбувається за місцем роботи засудженого. Із суми заробітку засудженого до виправних робіт провадиться відрахування в доход держави у розмірі, встановленому вироком суду, в межах від десяти до двадцяти відсотків.

Що таке конфіскація майна ?

Покарання у виді конфіскації майна полягає в примусовому безоплатному вилученні у власність держави всього або частини майна, яке є власністю засудженого. Якщо конфіскується частина майна, суд повинен зазначити, яка саме частина майна конфіскується, або перелічити предмети, що конфіскуються.

В яких випадках застосовується конфіскація майна?

Конфіскація майна застосовується у випадках скоєння особою тяжкого або особливо тяжкого корисливого злочину, а також за злочини проти основ національної безпеки України та громадської безпеки незалежно від ступеня їх тяжкості. Конфіскація майна може бути призначена лише у випадках, спеціально передбачених в Особливій частині цього Кодексу.

В чому полягає покарання у вигляді арешту?

Покарання у виді арешту полягає в триманні засудженого в умовах ізоляції і встановлюється на строк від одного до шести місяців.

До яких осіб не застосовується арешт?

Арешт не застосовується до осіб віком до шістнадцяти років, вагітних жінок та до жінок, які мають дітей віком до семи років.

В чому полягає покарання у виді обмеження волі?

Покарання у виді обмеження волі полягає у триманні особи в кримінально-виконавчих установах відкритого типу без ізоляції від суспільства в умовах здійснення за нею нагляду з обов’язковим залученням засудженого до праці.

На який строк може бути встановлено покарання у виді обмеження волі?

Покарання у виді обмеження волі може бути встановлене на строк від одного до п’яти років.

До яких осіб не може застосовуватися покарання у виді обмеження волі?

Покарання у виді обмеження волі не застосовується до:

  • неповнолітніх,
  • вагітних жінок
  • жінок, що мають дітей віком до чотирнадцяти років,
  • осіб, що досягли пенсійного віку,
  • військовослужбовців строкової служби
  • осіб з інвалідністю першої і другої групи.

В чому полягає позбавлення особи волі на певний строк?

Покарання у виді позбавлення волі полягає в ізоляції засудженого та переміщенні його на певний строк до кримінально-виконавчої установи закритого типу.Таке покарання можевстановлюватися на строк від одного до п’ятнадцяти років, за винятком випадків, передбачених загальною частиною Кримінального Кодексу України.

В яких випадках встановлюється покарання у вигляді довічного позбавлення волі?

Довічне позбавлення волі встановлюється у випадках вчинення особою особливо тяжких злочинів і застосовується лише у випадках, спеціально передбачених Кримінальним Кодексом України. Довічне позбавлення волі застосовується у випадках якщо суд не вважає за можливе призначити покарання у вигляді позбавлення волі на певний строк.

До яких осіб не може бути застосоване покарання у вигляді довічного позбавлення волі?

Довічне позбавлення волі не застосовується до осіб, що вчинили злочини у віці до 18 років і до осіб у віці понад 65 років, а також до жінок, що були в стані вагітності під час вчинення злочину або на момент винесення вироку. Також довічне позбавлення волі не застосовується за вчинення готування до злочину та вчинення замаху на злочин.

Для отримання юридичної консльтації або правової допомоги звертайтеся до адвоката Шестакова Вадима Івановича

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Приветствую!Понравилась «Новость» - нажмите "Поделится" у себя на страничке!а также нажмите "Подписаться" ко мне в друзья :)

Новости на Email
YouTube
YouTube
Instagram
Позвонить адвокату